SAJTÓKÖZLEMÉNY - Magyarország folyamatosan élen jár a víziközlekedés biztonságának és hatékonyságának fejlesztésében

A hazai belvízi szállítás térnyerését támogató HERO projekt zárókonferenciáján az elért eredményeket mutatták be 2018. május 30-án, Budapesten, az Európa hajón. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból támogatott fejlesztés először tette lehetővé a korszerű folyami információs szolgáltatások elérését támogató hardver és szoftver elemek egységes szemléletben megtörténő tervezését, beszerzését és üzembe állítását a Duna teljes magyarországi szakaszán.


A hazai közlekedéspolitika egyik kiemelt célja a belvízi személy- és áruszállítás minél jobb integrálása a szállítási láncolatba. A magyar törekvések egybevágnak a multimodális szállítási lehetőségek bővítését és minél szélesebb körű alkalmazását szorgalmazó európai célkitűzésekkel is. 

A több mint egy évtizede működő Magyarországi Folyami Információs Szolgáltatások (RIS) az uniós előírásoknak megfelelően szolgáltatnak információkat a hajóvezetők, a hajótulajdonosok és a hatóságok számára. A különböző projektek és ideiglenes megoldások hálózataként összeállt rendszer egységesítése és korszerűsítése a felhasználók elégedettségének növelése mellett egy újabb sikertörténettel járul hozzá a Dunai Régió és Európa fejlődéséhez. Az egy projektben, egy ütemben elvégzett fejlesztések a RIS működésének kiterjesztését, a hatósági munka könnyítését és a hajózók által elérhető szolgáltatások bővítését is eredményezték.

A forgalomirányítást is lehetővé tevő új központi rendszer a radar-, kamera- és meteorológiai rendszerekkel kiegészülve egy-egy esemény kezelésében elengedhetetlen információkat szolgáltat majd a RIS központ számára. A telepített differenciált GPS rendszer (DGNSS) 1 méteren belüli pontosságú helymeghatározásra képes. A központi alkalmazás a rendszer minden eleméről beérkező információt integráltan, egy felületen tudja megjeleníteni. A hatósági kezelők lehetőséget kapnak adott forgalmi szituációk visszakeresésére és lejátszására, így azok elemzésével átfogóbb képet kaphatnak a történtekről.

A HERO projektben megvalósult konkrét fejlesztések a következők:

- Az elektronikus jelentések (ERI – Electronic Reporting International) az elektronikus fuvarlevelek alkalmazását, azok előzetes elküldését (kiemelten veszélyesáru szállításra vonatkozóan), kezelését teszik lehetővé. A hajós a jelentést a PannonRIS weblapon vagy a PannonRIS mobilalkalmazásban is kitöltheti, ezzel teljesítve bejelentési kötelezettségét, melynek befogadásáról értesítést kap. A rendszer innentől automatikusan küldi meg a szükséges információkat az érintetteknek (hajózási hatóság, katasztrófavédelem, vízirendészet, indokolt esetben a szállításban érintett országok hatóságai stb.).

- Az utaslista (PAXLIST) révén a szállodahajók előzetesen tehetik meg elektronikusan bejelentéseiket, ezzel rövidítve a vám- és határrendészeti vizsgálatok idejét, csökkentve az azokkal kapcsolatos adminisztrációt. A PAXLIST segít az uniós statisztikai adatok szolgáltatásában is.

- A hulladékkezelő alkalmazás révén a hajókon keletkező hulladékok, fenékvíz leadását, kezelését célozza a rendszer, információt adva a lehetséges lerakóhelyekről, az arra alkalmas kikötőkről, fogadóképességükről.

- A hirdetmények nyelvfüggetlen és egységes elérését biztosítja az NtS4.0 szabványnak megfelelő Hajósoknak Szóló Hirdetmények és a készülő HIR rendszer (Hatósági nyilvántartó rendszer).

A megvalósult projekt hiteles és innovatív példája az állam és a közfeladatokat ellátó civil szervezetek Európa-szerte elismert kooperációjának a Dunai Régió fejlesztése érdekében.

Bármilyen további információért keressen bizalommal!

Szász Andor

Kommunikációs titkár

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

1/3030168